/ Julen / allmänt / bakning/recept /

Saffransdrömmar och pepparkaksdrömmar

Saffransdrömmar
ca 20-22:
100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 kuvert med saffran
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Stöt saffranet med lite socker och tillsätt den ner i oljan, och sedan ner i degen. Och så rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20-22 bitar, och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt. 
Och lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.Grädda sedan kakorna i ca 18-20 minuter. 
(Under gräddtiden, och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet)
Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.
 
Pepparkaksdrömmar
ca 20-22 st:
100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 1/2 msk pepparkakskryddor
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt den ner i oljan, pepparkakskryddor ner i degen. Och så rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten. Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20-22 bitar, och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite. Grädda sedan kakorna i ca 18-20 minuter.
(Under gräddtiden, och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet)
Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.
 
Båda recepten är från Jennys matblogg ♥